dinsdag, mei 02, 2006

Spoorwegmuseum

Ik had het Spoorwegmuseum nooit gezien voor de verbouwing, maar wat ik begrijp is dat deze slechts een verzameling van oude treintoestellen was. Vorige jaar is het museum heropend en het is nu zeker de moeite waard om een bezoek te brengen.

De directie heeft met de nieuwe opstelling geprobeerd om zoveel mogelijk doelen te verwezenlijken: behoud van de collectie treinstellen, renoveren station en de concurrentie aangaan met het dagtoerisme. De website laat ook zien dat er veel mogelijkheden zijn voor verhuur. Alle wachtkamers kunnen gehuurd worden voor feesten en vergaderingen en er zijn tal van arrangementen mogelijk. In commercieel opzicht heeft het museum alles goed aangepakt. Maar ze hebben ook wat te bieden: inderdaad mooie ruimtes om te huren en goede entertainment voor jong en oud. De ouderen die vooral geïnteresseerd zijn in treinen, kunnnen hun hart ophalen met de bezichtiging van veel treinstellen. Zoals de Arend, de eerste trein in Nederland. Daarnaast worden rondleidingen aangeboden. Gezinnen met jonge kinderen kunnen een hele dag in het museum terecht. Aan de hand van een spoorkaart word je door het museum geleid. Ook kinderen die niet kunnen lezen vinden het leuk om de antwoorden weg te krassen en het biedt houvast langs alle onderdelen.
De vier werelden zijn heel erg goed opgezet. In Wereld 1 luister je met een koptelefoon naar een verhaal en wordt je tegelijkertijd naar de tijd van de eerste stoomtrein gebracht. Wereld 2 laat de tijd van de Orient Express zien en biedt twee voorstellingen (die wij gemist hebben). Voor onze kinderen was Wereld 3 het allerleukste. Je maakt in een karretje een spookrit langs oude locomotieven. De laatste wereld is de werkplaats waar verschillende treinen staan opgesteld waar je zelf in mag. Ook leuk natuurlijk.

Zoals het Spoorwegmuseum zelf ook aangeeft wilden ze een mix maken van educatie en entertainment. Zoek je het laatste, dan hoef je de overvloed aan posters, attributen en informatie niet te bekijken en te lezen en heb je een leuke dag. Ga je echt voor de treinen en alles er omheen, dan kan je je hart ophalen. Bijvoorbeeld in de wachtruimte van Wereld 3 staan heel veel spoorwegattributen, waar wij langs zijn gegaan, maar die voor de geïnteresseerde wel leuk zijn. De spoortuin hebben we even bekeken. Het treintje voor de kinderen was leuk. De rest hebben we door het slechte weer laten zitten.

We zullen zeker nog eens terug moeten, want de enge trein willen ze echt nog een keer doen.

Geen opmerkingen: